Sellak dörzslakk
Borszesz 1000 gramm
Sellak 150 gramm
Sellak dörzslakk
Borszesz 1000 gramm
Sellak 120 gramm
Szandarak 30 gramm
Sellak dörzslakk
Borszesz 1000 gramm
Sellak 120 gramm
Manilakopál 90 gramm
Pétervári lakk
Borszesz 1000 gramm
Sellak, viaszmentes 180 gramm
Manilakopál 330 gramm
Len- vagy dióólaj 5 gramm
Gyantaolaj
Dióolaj 1000 gramm
Fenyőgyanta 330 gramm
Terpentin 40 gramm
A porrátört gyantát lassú tűzön felmelegített olajba kell belekeverni. Ha a gyanta feloldódott, hozzá kell keverni a terpentint. Nem áll el túl sokáig, ezért célszerű mindig frissen használni. Jól záródó edényben, napfénytől védett, hűvös helyen kell tárolni.
Szandarak lakk
Borszesz 1000 gramm
Terpentin 80 gramm
Szandarak 250 gramm
Masztik 60 gramm
Viasz
Méhviasz 100 gramm
Manilakopál 50 gramm
Az apróra tört méhviaszt és a porrá tört kopált kettősfalú forralóedénybe téve annyi terpentinnel kell felönteni, hogy ellepje. Óvatos melegítés és folyamatos keverés mellett össze kell olvasztani. Ha kihűlt, felhasználásra kész.
Viasz
Méhviasz 100 gramm
Karnaubaviasz 20 gramm
Az apróra tört méhviaszt és a karnaubaviaszt kettősfalú forralóedénybe téve annyi terpentinnel kell felönteni, hogy ellepje. Óvatos melegítés és folyamatos keverés mellett össze kell olvasztani. Ha kihűlt, felhasználásra kész. |