-Szerszámok menü -Soroló menü -Forgácsolószerszámok -Ráspolyok, reszelők
Főoldal.

 

Különféle ráspolyok és reszelők: laposráspoly, mart fogú laposreszelő, laposreszelő, Surform-gyalu.

Sík és alakos felületek, rések és áttörések kimunkálására és simítására szolgálnak a különféle ráspolyok és reszelők. Ezek a nagy múltú, igen egyszerű felépítésű szerszámok alkalmasak az egészen durva, gyors és hatékony anyageltávolításra, de a sima, csak finomcsiszolást igénylő felületek kialakítására is.

A ráspolyok és reszelők sokélű forgácsolószerszámok, forgácsolási teljesítményük és a megmunkált felület minősége egyaránt fogaik Kézi vágású ráspoly fogai. kialakításától és sűrűségétől, azaz a vágat milyenségétől függ. Fa megmunkálásánál a járatos vágatok közül a ráspolyvágat adja a legdurvább felületet, míg a mart reszelővágat a legsimábbat. Kemény anyagok, például gyöngyház, csont vagy sárgaréz megmunkálásához használhatók az egyszeres reszelővágatú és kettős reszelővágatú szerszámok. A fogazat sűrűségét ráspolyok esetében az egy négyzethüvelykre (25,4x25,4 mm) vagy egy négyzetcentiméterre eső fogak számával, míg reszelőknél az egy centiméterre eső egész fogak számával, mart reszelővágatú szerszámoknál az egy hüvelykre eső egész fogak számával adják meg, azonban a gyártók termékeik tényleges fogszámát csak ritkán közlik, a szerszámokat inkább a durva, félsimító és simító csoportokba sorolva hozzák forgalomba, a finomreszelőket pedig gyakran számozva, ám a számozás rendje nem egységes (svájci, német számozás stb.)

Mart reszelővágatú szerszám fogai.Sík és domború felületek megmunkálásához jól használhatók a kisebb-nagyobb laposreszelők, de a homorú felületek, éles sarkok hozzájuk illő alakú szerszámot igényelnek, ezért ráspolyokat és reszelőket számos különféle keresztmetszettel készítenek, a hengeres reszelőtől a késélűig.

Kettős reszelővágatú szerszám fogai.Ráspolyokat és reszelőket több alakban készítenek: egyeseket saját anyagukból kovácsolt fogantyúval, másokat a vésőknél is szokásos markolattüskével, megint másokat (leginkább a különféle finomreszelőket) hengeres vagy szögletes szárral. A kovácsolt fogantyúval és hengeres vagy szögletes szárral készített szerszámok jól és biztonságosan használhatók kiegészítő markolat nélkül is, ám a markolattüskés szerszámokat mindig fa vagy műanyag markolattal kell felszerelni, mert megfelelő markolat nélkül használatuk kényelmetlen és balesetveszélyes.

A ráspolyok és reszelők nagy metszőszögű szerszámok (metszőszögük 90~115 fok), forgácskivezetésük pedig rossz, ezért - bár a megmunkált felület minősége a színlőpengékére emlékeztető forgácsolási Surform-fogazat.mértan miatt meglehetősen jó - a forgácsolás erőszükséglete magas, a forgácsolási teljesítmény pedig meglehetősen alacsony. Vagyis reszelni hosszadalmas és fárasztó. Ezen kívánt segíteni egy angol találmány, melyet a Stanley cég a gyártási jogok megvétele után 1956-ban kezdett árusítani. Ezek a Surform név alatt forgalomba hozott termékek a mindenki számára ismerős tökgyalu és sajtreszelő elvére épültek: áttört szerszámtestükön számos, viszonylag nagy, önálló, alacsony metszőszögű fog (tulajdonképp penge) található, amelyek a leválasztott forgácsot a szerszámtest üregébe vezetik el. Ennek köszönhetően a forgácsolás erőszükséglete sokkal kisebb, a forgácsolási teljesítmény pedig magas, így e szerszámok jól használhatók durva alakításra, nagyolásra. A Surform ráspolyok és "gyaluk" piaci sikerén felbuzdulva azóta már számos gyártó kínál hasonló, egyező elvre épülő szerszámokat.