-Műhely menü -Iszkába menü -Teatégely
Főoldal.

 

-A teatégely apró, könnyen elkészíthető esztergályosmunka. Elkészítésének igazi nehézségét a keleti lakk felületkezelés jelenti. A külső felületet díszítő fényes, zárt likacsú bevonat kiemeli a faanyag szépségét, a tégely belsejét pedig fényes fekete lakk védi. A tégely elkészítése időigényes, komoly munka, ami türelmet és gondosságot kíván. A fa alaptestet hagyományosan nem a lakkmester készítette, ezt a feladatot más, hozzáértő kézművesekre bízta, azonban némi faesztergályozásban szerzett jártassággal saját kezűleg is könnyen elkészíthető. A felhasznált anyagokról, a lakkozás módszereiről részletesebben is olvashat a keleti lakkról és a lakkozás módszereiről szóló oldalainkon.

Teatégely.

Szükséges szerszámok:

-Csiszolófa

-Kenőlap

-Ecset

Szükséges anyagok:

-A teatégelyt jó minőségű, száraz keményfából kell készíteni. Erre alkamas az alma, bükk, jávor, dió, gyertyán, és számos egzóta fafaj is.

-100x70x70 mm 1 db

A méreteken ráhagyás van.

-Különféle finomságú csiszolópapírok

- Tripoliföld

-Nem száradó növényi vagy ásványi olaj

-Papírtörlők

-Vatta

-Selyem

-Keleti lakk, nyerslakk

-Rizscsiriz

-Az első feladat a fa alaptest esztergályozása. Itt és most nem cél az esztergályozás mesterségének alapos bemutatása, ezért e leírás csak rövid és vázlatos ismertetése a fatégelyek készítési folyamatának.

 

Tervrajz.Először is szükség van a tárgy pontos tervrajzára. Tervrajz nélkül megismételhető módon tárgyakat készíteni igen körülményes, ezért mindig érdemes részletesen és pontosan megtervezni a készíteni kívánt tárgyat. Ha a tárgy alakja egyszerű forgástest úgy egy tetszőleges léptékű méretezett tervrajz is elég. Ha azonban a tárgy azt megkívánja, például összetett, tagolt alakja, esetleg ívelt formái okán, úgy szükség lehet a tárgy valósméretű rajzára, gyakran több példányban is. Szerencsére ez a ma rendelkezésre álló eszközökkel már nem igazán nehéz feladat: egy fénymásoló vagy lapolvasó és nyomtató segítségével a terv könnyen a kívánt méretre kicsinyíthető vagy nagyítható, igény szerint sokszorosítható.
A leszabott nyersdarab és az előesztergált munkadarab.A tervek alapján ki kell választani, és le kell szabni a tárgy elkészítéséhez szükséges faanyagot. A leszabott nyersdarabot a fa nedvességtartalmától függően hosszabb-rövidebb ideig pihentetni kell. Ha a fa frissen kitermelt faanyagból származik, úgy a szárítás akár éveket is igényelhet, a megfelelően száraz, esetleg mesterségesen szárított fűrészáruból készített tárgyak esetében általában elég néhány napnyi pihentetés. A pihentetés után a nyersdarabot hengeresre lehet nagyolni. Az előesztergálás után a munkadarab újabb néhány napnyi pihentetést igényel.

Ami a minták készítéséhez kell.Míg a faanyag pihen, jut idő a minták elkészítésére. Mintákat, idomszereket mindig célszerű készíteni, ha a tárgy alakja bonyolultabb, tagolt, ívelt. A minták használata nagyban könnyíti a tárgy méreteinek és alakjának ellenőrzését, sokkal pontosabb munkát tesz lehetővé. Az idomszerek készítése sem nem nehéz, sem nem túl hosszadalmas, ezért nem érdemes elmulasztani.

A minták készíthetők kartonpapírból, falemezből vagy fémből, hogy melyikből, az leginkább azon dől el, melyik van épp kéznél. A fából vagy fémlemezből készült idomszerek sokkal tartósabbak a papírnál, ezért nagyobb darabszámok készítéséhez mindig érdemes e tartósabb anyagok közül választani. Jelen példánk alumíniumlemez használatát mutatja be. A falemez alkalmazása ezzel lényegében megegyezik, csak a felhasznált szerszámokat kell fához használatosra cserélni.

A minták készítéséhez a tervrajz másolatait alkalmas ragasztóval a fémlemezre kell ragasztani. Miután a ragasztó megszáradt, ékszerészfűrésszel vagy lombfűrésszel kivághatók a szükséges idomszerek. A vágásvonalak szükség esetén finomreszelőkkel igazíthatók.

Az elkészült idomszerek.Az elkészült mintákkal az is ellenőrizhető, hogy az esztergályosszerszámok alkalmasak-e a tárgy íveinek kimunkálására.
A munkadarab a befogást szolgáló esztergált csapokkal, és a befogásához használt beütőtokmány.A kellő ideig pihentetett, előesztergált munkadarab végeire az esztergapadba való befogását lehetővé tevő csapokat kell esztergálni, ami a csúcsok közé fogott munkadarabon könnyen elvégezhető. A csapok mérete és alakja a további megmunkálás során alkalmazott esztergatokmány méretétől és fajtájától függ. Az itt használt hagyományos, fából készült beütőtokmány hengeres vagy enyhén kúpos csapokat igényel. A beütőtokmány furatában a munkadarab enyhén túlméretesre készített csapja megszorul, a munkadarabot a súrlódás tarja a helyén. A szerkezet működése ennél egyszerűbb már nem is lehetne.
A kettéválasztott munkadarab.Ha a csapok elkészültek, a munkadarabot ketté kell választani, hogy a test és a fedél elkészíthető legyen. Ehhez keskeny beszúrókéssel vagy leszúrókéssel kell a munkadarab megfelelő pontján mély beszúrást készíteni, majd a fedél és test közt még megmaradt csapot egy kézifűrésszel átvágni.
A fedél kiesztergált belseje.Először a teatégely fedelének belsejét kell kiesztergálni.
A megfelelő szerszámok megkönnyítik a munkát.A munkadarabhoz illő, megfelelő méretű és alakú szerszámok igazán megkönnyítik a munkát.
A test üregének előfúrása.Bár a teatégely testének ürege csak esztergálással is elkészíthető, de a munkát felgyorsítja és megkönnyíti az üreg megfelelő méretű fúróval történő előfúrása.
Az előfúrt üreg.Előfúrással általában a felesleges faanyag jelentős része eltávolítható, így már csak az üreg pontos alakjának és méretének kiesztergálása szükséges.
A kiesztergált üreg.Az egyszerű, hengeres falú, lapos fenekű üregek könnyen kiesztergálhatók, de a hajlott felületekkel határolt, alávágott oldalú üregek kimunkálása gyakran igazán körülményes, számos esetben célszerszámok készítését is megkövetelő feladat.
A kész alj.

A test üregének kimunkálása után el kell készíteni a tégely fedelének felhelyezését lehetővé tevő aljat is. A fedélnek szorosan kell illeszkednie az aljra, hogy a következő lépésekben a tégely külseje is elkészíthető legyen.

A tégely külsejének hengeresre esztergálása.

A további munkához a fedelet fel kell tenni a tégely testére. A fedélnek annyira szorosan kell illeszkednie, hogy a puszta súrlódás képes legyen a helyén tartani a megmunkálás közben. A munka biztonságát növeli a munkadarabnak a szegnyeregbe fogott forgó- vagy állócsúccsal való kitámasztása. A tégelyt pontosan hengeresre kell esztergálni, úgy, hogy annak átmérője megegyezzék a terv által megkívánt legnagyobb külső átmérővel.

A tárgy meghatározó méreteinek beállítása.Eztán fel kell mérni és jelölni a munkadarab meghatározó pontjainak méreteit. Ehhez jó eszköz a hegyeskörző, de a ceruza és vonalzó is. A kijelölt pontokon arra alkalmas beszúró, leszúró vagy lemezelő esztergakésekkel a terv megkívánta átmérőkig végzett beszúrásokkal a tárgy alakja kinagyolható. Az így nyert viszonyítási pontok igazán megkönnyítik a tárgy végső alakjának kidolgozását.

Az alak kidolgozása.A tárgy alakjának kidolgozása általában viszonylag könnyű, de nem árt kéznél tartani a mérőeszközöket és idomszereket, hogy a tárgy végül hasonlítson a tervekre. A munka során érdemes a munkadarabot, amíg az csak lehetséges, a szegnyeregbe fogott forgó- vagy állócsúccsal kitámasztani. Ez nagyban növeli a munka biztonságát.

A fedél domborulatának esztergálása.Előbb vagy utóbb azonban a fedél kerül sorra, s a kitámasztás már csak akadályozná a munkát. Pontos munka mellett a korábban említett szoros illeszkedés is képes helyén tartani a fedelet, ha az ember óvatosan, lassan, finom fogásokkal dolgozik. A kellemetlen meglepetések ellen további biztosítékként érdemes lehet takarószalaggal is rögzíteni a fedelet.

A fedél elkészült.A teatégely külseje a fedél kimunkálásával elkészült. Most már kívül-belül megcsiszolható, a fedél illesztése pedig a kívánt lazaságúra igazítható.

Csiszolás után.A csiszolást lassú fordulatszámon, kíméletesen kell végezni, mert a csiszolás során fejlődő hőtől a munkadarab elvetemedhet, a faanyag elrepedhet.

Átvilágítva.

A fából esztergályozott edényszerű tárgyakat mindig érdemes a lehetséges legvékonyabb falvastagságúra készíteni, és célszerű kerülni az anyagvastagság hirtelen nagyarányú változásait is, mert ezzel csökkenthető az elkészült tárgy későbbi méretváltozása, vetemedése, megelőzhető a faanyag megrepedése. A teatégelyhez hasonló apró tárgyaknál ez néhány milliméteres falvastagságot jelent, ami még elég erős, hogy a tárgy bírja a rendszeres használatot, de már közel van a faanyag lehetőségeinek határához. Hogy mennyire közel, azt jól jelzi a tégely fedelén áthatoló fény.

Fazéktokmány.

A teatégely belseje és külseje már elkészült, azonban a tégely talpán még ott a csap, mellyel tokmányba volt fogva. Ennek eltávolításához, a tégely talpának kidolgozásához a tégely testét vissza kell fogni az esztergapadba. Mivel azonban a tégely már kész felületei nem sérülhetnek, ez nem is annyira egyszerű. A tégelyeket, és más, hasonlatos alakú tárgyakat általában a tárgy alakja és méretei megkívánta, egyedi készítésű fazéktokmányba vagy bölcsőtokmányba szorítva fogják vissza az esztergapadba. Ezek a tokmányok a beütőtokmány közeli rokonai, bennük a munkadarabot általában csak a súrlódás tarja a helyén.

A tégely talpa a befogócsap eltávolítása után.

A fazéktokmányba fogott tégely talpa már könnyen megmunkálható. A befogócsap eltávolítása után beállítható a tégelytest pontos magassága és elsimítható a talp felülete.

Az előrajzolt süllyesztés.

A tégely talpa akár simán is hagyható, de szokás azt a gondos munka és minőség jeleként továbbmunkálni. Díszíthető az néhány egyközpontú körvájattal vagy hasonló mintával, de ki is süllyeszthető, ahogyan az e tégellyel is történt.

A kiesztergált talp.

A süllyesztés kiesztergálása és óvatos csiszolása már valóban a munka végét jelenti: a teatégely elkészült.

A kész teatégely.

A gondos munka mindig megtérül.

-Ezzel az alaptest elkészült, kezdődhet a tárgy lakkozása.

 

© 2010-2011. Répás János Sándor